Pacienti

Ferko

in DMO
Ferko
  • Od narodenia sledovaný neurológom pre ťažký pôrod, prvý rok života vyzeral ako zdravé dieta.
  • DMO
  • Ferko prišiel na prvú liečbu spastický, v korzete, pil len zo slamky- kvôli výraznej spasticite rúk nebol neschopný udržať pohár v ruke ,sam sa nenajedol, mal mimovoľné pohyby. zlu stabilitu.Nedokazal nic chytit do ruk,nevedel si sam umyt zuby ani sa osprchovat.
  • Spevnel natoľko, že si nielen trúfa na jesenné práce v záhrade, ale aj na oberačku.... predtým v ruke neudržal nič, dnes sa dokáže zavesiť na strom.
Ferko

Od narodenia sledovaný neurológom pre ťažký pôrod, prvý rok života vyzeral ako zdravé dieťa – ležal usmieval sa, kopal nožičkami, mával rukami… DMO – vyslovil až primár, keď mal Ferko 18 mesiacov – odvtedy
rehabilitácie – Vojtovka, akupunktúry,liečenia, rehab. sanatóriá, liečba v Budapešti. Nelozil nikdy, len sa kotúľal. Sedieť začal ako trojročný, hyg. návyky si osvojil ako trojročný, stáť s dopomocou začal ako 5-ročný, prvé kroky ako 7-ročný. Chôdza samostatná na širokej báze, kolísavá. Sedí so spustenými nohami, chrbát kyfotonický. Axiálne svalstvo slabé, držanie tela vadné skapuale alattae-rok 1992. Ako 8-ročný nastupuje do školy, učí sa výborne, ruky nepoužíva – len pri hraní uchopuje veci do ľavej ruky, jemná motorika oboch rúk neobratná, zvýšený tonus flexorov lakťa viac vpravo, aktívna dorziflexia v ATC vľavo do základného postavenia, vpravo s deficitom. Denne sa cvičilo, učilo. V roku 1998 2. 4. – prvé vyšetrenie v BA – odd. ortoped. protetiky – chôdza s výraznými lateroflexiami trupu, kolená v semiflekčnom postavení, pedes planovalgi, výrazná Th dx conv.skoliot krivka s výraznou
asymetriou trupu. Za posledný mesiac 1998 vyrástol 40 cm – odvtedy má korzet. Fero sa vykrivil zo dňa na deň. Odvtedy žiadne zmeny – až po liečbe v Egypte.

1. Liečba

Ferko prišiel na prvú liečbu spastický, v korzete, pil len zo slamky- kvôli výraznej spasticite rúk nebol neschopný udržať pohár v ruke ,sam sa nenajedol, mal mimovoľné pohyby. zlu stabilitu.Nedokazal nic chytit do ruk,nevedel si sam umyt zuby ani sa osprchovat. 

3. deň liečby

bol uvoľnenejší

5. deň liečby

prestal piť so slamkou, chytil si sám pohár
do ruky a napil sa.

6. deň liečby

plava
odvaznejsie v kolese- aj 20-30 m od brehu.

8. deň liečby

sa sám postaví vo vode, nesťažuje sa na bolesti chrbta ( kvôli skolióze) -
celé 2 týždne nemá na sebe korzet, tancuje na diskotékach.

11. deň liečby

miznú mimovoľné pohyby.

Ferko po liečbe

Po mesiaci

cvičí kliky, je stabilnejší, uvoľnený. Mnohé úkony, ktoré predtým
nedokázal, robí sám.

Ferko už vydrží v drepe 3 minúty a začal chodiť aj dozadu...

5 mesiacov po liečbe

sa Ferkovi zlepšila imunita - nebýva už chorý ako predtým. Začal jesť aj sám pevnejšiu stravu ako napr. jablká. Spevnel natoľko, že si nielen trúfa na jesenné práce v záhrade, ale aj na oberačku.... predtým v ruke neudržal nič, dnes sa dokáže zavesiť na strom.

9 mesiacov po liečbe

stojí na 1 nohe.

1 rok po liečbe

Ferko sa po roku liečby dokáže najesť vidličkou úplne sám! Takto Ferko pije svoj čaj. Ruky su oveľa voľnejšie ako pred rokom - porovnajte s 1. obrázkom Ferkovi sa natoľko zlepšila motorika, že si dnes sám umýva zuby.

15. mesiacov po liečbe

Po 15.mes. sa sam osprchuje, z lavaka sa zmenil na pravaka,sam vysadne na bicykel,pise ukazovakom pravej ruky na klavesnici pc,(predtym si pravou rukou
pridrzal lavu a dlho triafal na pismena). Snazi sa tancovat,preslapuje z nohy na
nohu,dviha nohy,chodi sam po schodoch prava-lava noha (predtym prisuval).Menej
sa boji vysok-je pevnejsi a stabilnejsi. Zo zeme (aj zo stolicky) sa postavi uz samnepridrziava sa steny- sam zdviha spadnute veci zo zeme .
Ferko je cieľavedomý v cvičení a diéte. Pred liečbou mal prsty v takom spazme, že nebol schopný nič do nich chytiť-nemohol sa ani sám napiť z pohára. Behom roka dokázal už pohár chytiť a po 2.roku už takto dokáže prsty natiahnuť! Dokáže prstami manipulovať - ukáže napr.číslice..  Ferko po prvýkrát chytil do ruky malú lyžičku a zjedol tresku. Ferko sa po prvý raz odvážil ísť do mora bez kolesa

FERKO - KEDYSI NESTABILNY, DNES PRACUJE V ZAHRADE

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *