Pacienti

Janka F.

in DMO

Janka F.
  • Janka sa narodila v 27. tyzdni tehotenstva, jej Apghar skore bolo 1/5/7, bola velmi pridusena, lebo na svet prisla s obtocenou pupocnou snurou okolo krku a narodila sa koncom panvovym. Dosledkom jej diskyneticka forma DMO.
  • Diskyneticka forma DMO
  • Po ockovani proti osypkam, mala 1,5 roka, dostala krce,!!!!!! ale epilepsia potvrdena nebola, ale preventivne ma uzivat Rivotril.
  • Našťastie naša Janka je v poriadku a máme z nej velikú radosť. Už to nie je “handrová bábika”, ale spevnela, snaží sa plaziť takým svojským spôsobom, ale snaží sa.

Janka sa narodila v 27. tyzdni tehotenstva, jej Apghar skore bolo 1/5/7, bola velmi pridusena, lebo na
svet prisla s obtocenou pupocnou snurou okolo krku a narodila sa koncom panvovym. Dosledkom jej diskyneticka forma DMO. Pred liecbou: Janka ma 3,5 roka, dokaze sa otocit na brusko a spat na chrbatik a snazi sa dostatna styri, ale jej mimovolne pohyby jej v tom brania. Jemna motorika bola dobra, ale po castych pyelonefrytidach sa zhorsila a momentalne vyzera tak, ze do ruky sa jej ako tak podari chytit, ale hned ju aj uvolni. Rozumie, co jej hovorim, ale vydava len nahodne zvuky alebo slabiky, dorozumievame sa usmevom a pohladom, ktorym
pekne fixuje a vsetko sleduje. Je zvedava, vsetko ju zaujima, hlavne zvukove hracky, pesnicky, knižky, vsetko sa velmi snazi, ale uz si uvedomuje, ze je obmedzovana svojou chorobou. Povahovo je to mile a usmievave dievcatko, ktore si svojim usmevom a pohladom dokaze ziskat naozaj kazdeho. Ako 4 mesacna bola operovana pre reflux mocu, robili jej plastiku mocovodu. Zapaly su velmi caste v poslednom case aj napriek neustalej vecernej davke roznych antibiotik, a preto by sme mali ist v septembri na dalsiu operaciu, znovu to iste, znovu plastika
mocovodu, z coho mam ako jej mamina strach, ci to vobec pomoze, ked to uz raz robene bolo. Operacia sa ma opakovat preto, lebo spominane zapaly znizili funkcnost oblicky na 43%. Cvicime Vojtovu metodu, Bobatha, orofacialnu stimulaciu a na lopte. Co sa tyka papania, Janka dokaze stravu odhryznut, pohryzt aj prehltnut, len papanie trva dlhsie, pretoze diskynezy su aj na jazyku.Okrem plastiky mocovodu mava Janka caste nadchy, ma zvacsenu nosnu mandlu.

1. liečba

– Prvou zmenou bola upravená stolica, ktorá nám v minulosti spôsobovala obrovské problémy. S týmto problémom sme v minusti už skončili aj na chirurgickej pohotovosti. Dennodenne Janka užívala sirup Duphalac a aj napriek tomu to nebolo častejšie než 1-2-krát týždenne, aj to len s glycerínovými čípkami a veľkými problémami. Teraz to ide samé bez sirupov a čípkov a dokonca každý deň.

– Úpravou stravy prestala Janka grckať, je spokojnejšia a začína konečne po 3 rokoch priberať. Myslím, že musela mať predtým aj nejaké bolesti bruška, prípadne kŕče, lebo ona predtým grckala niekoľkokrát denne. Bolo naozaj dosť ťažké určiť, či sa trasie z toho, žeby ju mohlo niečo bolieť alebo sú to len dyskinetické pohyby ako dôsledok jej formy detskej mozgovej obrny alebo grcká preto, že sa neustále trasie, má slabý žalúdok, neuzavretý zvierač žalúdka apod.

– Je obratnejšia, stále sa prevracia na bruško a späť a má z toho veľkú radosť.

– Snaží sa komunikovať, vydáva zvuky, prípadne hlásky, ktoré sa jej podaria.

2. liečba

Našťastie naša Janka je v poriadku a máme z nej velikú radosť. Už to nie je “handrová bábika”, ale spevnela, snaží sa plaziť takým svojským spôsobom, ale snaží sa. A neustále niečo bľaboce takou detskou hatlaninou, takže začínam veriť, že by sa jej tá reč naozaj mohla spustiť.

Liečba prispela k zlepšeniu Jankinej imunity.

Od návratu z Egypta už bola síce 2x chorá ( soplíky, kašeľ ), rozdiel je ale v tom, že predtým pri akomkoľvek probléme, aj obyčajných soplíkoch, mala 40-stupňové teploty, veľmi zoslabla a pohybovo sa vrátila späť. Teraz sú teploty len do 38.

– Pri pití sa snaží flašku, prípadne pohárik pridržiavať, čo pri jej neovládaní a trase rúk, takmer žiadnej jemnej motorike, je pre nás pozitívnym krokom dopredu.

Janka je zavesená v zdvíhacom zariadení, má z toho velikú radosť a ona si z toho urobila kolotoč. A samozrejme, že musí pritom pozerať Mickey Mousa 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *